U ovom tekstilnom rečniku možete da pročitate objašnjenja najčešće korišćenih tekstilnih izraza.

Termin ili izrazObjašnjenje
ATLASGlatka sjajna tkanina atlasnog veza, a upotrebljava se za svečane tkanine. S lica je sjajna, a s naličja je bez sjaja. Atlasi od hemijskih vlakana upotrebljavaju se za postave teške konfekcije ili posteljne pokrivače.
ATLAS BARHENDS istim svojstima kao i barhend, zbog atlasnog veza na licu ima sjajnu površinu.
BALONSKA SVILAProizvodi se od končane pamučne pređe. U doradi se mercerizira i impregnira i kao takva se koristi za lagane ogrtače. Vez je platneni ili keper.
BATISTVrlo laka poluprozirna pamučna tkanina, meke apreture. Upotrebljava se za izradu donjeg finoga rublja, ženskih bluza i rupčića.
BATIST-ŠIFONVrlo fino belo platno, gusto i sjajno, mekano na dodir, od kojeg se izrađuje posteljina i žensko rublje.
BERBERI (BURBERY)Pojam za kvalitet vunene tkanine za koju jamči istoimena engleska tvrtka. Vrlo je skupa i trajna tkanina s tankim dijagonalnim prugama izrađena od češljane pređe.
BROKATTeška i vrlo dekorativna svilena tkanina sa žakard uzorcima, pogotovo kada se izrađuje s protkanim zlatnim i srebrnim nitima. U pojedinim slučajevima koristi se za večernje ženske sakoe, a vrlo je pogodna za svečanije presvlake i zastore.
BROKAT ZA RUBLJE (SVILENI DAMAST)Laka svilena tkanina sa žakard-uzorcima. Izrađuje se od rejona pa se rublje lako održava.
BUKLETkanina za ženske kapute i kostime. Dok je lice tkanine isprepleteno čvorićima, naličje je glatko.
CAJGPamučna tkanina takođe za radna odela izrađena u keper vezu.
CIBELINVunena tkanina koja ima na površini dlakav pokrov. Dlake su duge, jednosmerno počešljane, podjednako šišane s utkanim svetlucavim nitima angora-vune ili vune svetlije boje. Upotrebljava se za zimske kapute.
DELENFina vunena tkanina platnenoga veza za haljine i kostime.
DIVTIN (TIFTIN)Meka deblja tkanina najčešće od kardiranog pamuka u pletnenom vezu koji je slabo vidljiv zbog finih dlačica po površini lica tkanine. Osim za kućne haljine i kapute, koristi se za izradu vetrovki ili sportskih alpinističkih pantalona.
DOMAĆE PLATNOSirova grublja pamučna tkanina, gusto i čvrsto tkana u pletnenom vezu od kardiranog pamučnog prediva. Upotrebljava se za posteljinu, narodne nošnje, peškire i donje rublje.
DUBLDvostruka tkanina čije je lice različito od naličja.
DŽEPOVINAČvrsta tkanina platnenog ili keper veza. Zbog njene namene (džepovi odela) izrađuje se u bojama koje su manje osetljive.
DŽERSEJ (JERSAY)Pleteni materijal od vunene pređe ili u mešavini s celuloznim vlaknom vunenog tipa. Teže vrste vunenog džerseja koriste se za kostime, a lakše za haljine.
EMONATkanina slična KREP-LAVABL (CREPE LAVABLE), ali se izrađuje od rejona. Svojstven joj je platneni vez, pastelne boje ili štampani uzorci uzorci, ali kao što i samo ime govori – svila za rublje – to je i njena osnovna namena.
FLANELMeka pamučna tkanina u platnenom vezu od kardiranog pamuka. S obe strane je čupavljena, pa je ugodna i topla za nošenje. Služi za zimsko rublje i kućne haljine. Većinom se boji. S kariranim uzorkom naziva se sport-flanel, sa prugastim tenis-flanel. Dubl-flanel je punija i deblja flanelska tkanina, s lica i naličja mogu biti različite boje ili različitih uzoraka. Zbog topline i udobnosti za nošenje upotrebljava se za izradu kućnih haljina, kućnih kaputa i dekica.
FRENČPamučna tkanina slična narodnom platnu, samo je štampana i služi za izradu košulja, a ređe i ženskih haljina.
FROTIRPamučna tkanina s ispupčenim, ali nerasečenim petljama. Dobro upija vodu, pa se koristi za peškire i ogrtače za kupanje.
FULAR (FOULARD)Lagana, mekana i gusta tkanina od prirodne svile ili hemijskih vlakana.
GABARDENKamgarnu slična tkanina, samo je izrađena od debljih niti i ima dijagonalno vidljiva rebra od keper-veza. Slabije vrste se mešaju sa grebenanom, vunenom pređom, pa i pamukom. Od gabardena se prave ogrtači, muška odela i ženski kostimi.
GARDLPamučna tkanina, obično beljena, od kardiranog pamuka u atlasnom ili keper-vezu. Služi za donje muško rublje. Posebna vrsta je madrac-gradl, čvrsta, gusta i punija tkanina, većinom prugasta ili u žakard-vezu.
GAZAVrlo tanka, prozirna, bela pamučna tkanina za poveze, zavoje i ostali medicinski pribor.
GRADL ZA ROLETETkanina otporna na sunce i atmosferilije. Radi se jednobojna ili sa široko utkanim prugama.
HERIS-TVIDIzvoran je naziv za rukom tkane karirane ili prugaste tkanine koje se izrađuju u Škotskoj. To je tkanina od grebenane pređe u platnenom ili keper vezu.
HUBERTUSVrlo gust tkan loden koji se, zavisno od težine tkanine, pravi za izradu zimskih kaputa, lovačkih i sportskih odela i ogrtača. Tkanina je u doradi impregnirana da bi postala otporna na vodu.
INLETGusta sirova ili obojena pamučna tkanina izrađena platnenim vezom. Služi za izradu jastučnica u koje se puni perjem ili spužvom. Neobojen je žućkaste boje, a obojen se izrađuje u ružičastoj, crvenoj ili plavoj boji.
KAMELHAR (KAMELHAAR)Mekana, kratko šišana, izuzetno topla i lagana tkanina od kamilje dlake od koje se izrađuju kaputi, najčešće u prirodnoj boji bele kafe ili u tamnoplavoj.
KAMGARNZbirni naziv za tkanine od fine češljane pređe. Odlikuju se mekoćom, lepim izgledom, elastičnošću, ali se gužvaju, a završna sirovina je fina i srednje fina vuna. Od tih tkanina se izrađuju muška odela, ogrtači, kostimi i drugi skuplji odevni predmeti.
KANAFASPamučna prugasta ili karirana tkanina od kardiranog pamuka koja se najviše koristi za posteljinu, ali ima i druge namene (stoljnaci, kuhinjske krpe i sl.).
KAŠA (KESHA)Mekana, fina tkanina prekrivena pahuljastim dlačicama. Izrađuje se od češljane ili grebenane pređe i u kombinaciji s celuloznim vlaknom vunenog tipa. Izgledom podseća na tkaninu od kostrijeta kašmirske koze.
KAŠMIRVrlo gusta, lagana i za nošenje ugodna tkanina, glatke površine od vune kašmirske koze. Kao sirovina koristi se i mešavina sa vunenom pređom. Teže vrste upotrebljavaju se za izradu muških i ženskih sakoa, a lakše za haljine.
KEPERČvrsta puna tkanina u keper-vezu.
KLOKEAtraktivna svilena tkanina s izbočenim i spuštenim uzorcima koji deluju poput mehura.
KLOTVrlo sjajna pamučna tkanina rađena u peteroveznom atlas-vezu. Koristi se za odela (u crnoj boji) ili za postavu.
KOVERKOT (COVERCOAT)Vrlo gusta i čvrsta tkanina koja se može impregnirati. Ima vrlo izražene dijagonalne pruge jer je vez peterovezan. Zbog svojstva najviše se koristi za ogrtače.
KREP (CREPE)Naziv je svih svilenih tkanina koje se odlikuju posebnim sitno valovitim efektom.
KREPDEŠIN (CREPE DE CHINE)Kao i sve ostale krep-tkanine, blago je rastezljiva, umerenog sjaja koji dobija otežavanje svile. Koristi se za žensko rublje i tkanine.
KREP-LAVABL (CREPE LAVABLE)Mekana, gusta i glatka tkanina od prirodne svile. Tkanina nema tipičan izgled krep-tkanine jer je na površini vrlo blago valovita. Jednobojna i štampana se upotrebljava za žensko rublje i spavaćice.
KREP-MAROKEN (CREPE MAROCAINE)Tkanina koja osim krep-efekta ima i rips-efekt koji potiče od debljih žica potke.
KREP-MUSLINVrlo prozirna i laka tkanina, blago naborana. Slična je tkanina krep-voal, ali je on jače upreden.
KREPON (KREP)Pamučna tkanina lagano naborane površine prema kojoj je i dobila naziv. Taj izgled se postiže doradom tkanine.
KREP-ROMEN (CREPE ROMAINE)Izrađen u panama-vezu, a niti u osnovi je naizmenično glatka i krep, pa je izgled površine tkanine dosta valovit.
KREP-SATEN (CREPE SATIN)Tanka i gusta i meka tkanina, sa lica jače ili slabije satinirana. Jednobojna ili štampana od prirodne svile ili rejona. Služi za rublje i haljine.
KREP-ŽORŽETProziran, ali na opip zrnat i neravne površine. Izrađen je u platnenom vezu.
KRETONPamučna tkanina, dobro apretirana, platnenog veza. Deblja i kruća tkanina sa štampanim licem čiji se efekat dobija izjedanjem. Kretoni mogu biti i štampani drugačije na svakom licu. Dolazi na tržište i pod nazivima šareno platno, odnosno cic. Kretoni se razlikuju prema gustoći tkanine. Od njih se najčešće prave haljine i tkanine za pokućstvo.
KROJAČKI KANAFASRetka, kruta tkanina u platnenom vezu koja služi za međupodstavu.
KROMBITeška tkanina za kapute. Na licu je prugasto ispupčena. Za izradu se koristi češljana pređa, iako se za jeftinije vrste meša s grebenanom pređom.
LAJNENPamučna tkanina koja oponaša izgled lanenog platna, pa mestimično ima odebljane niti.
LAME (LAME)Sjajna teška svilena tkanina. Osnova je svila, a potka je od jedostavne pređe omotana metalnim nitima.
LANENI DAMASTTo je pravi damast s različitim uzorcima na površini koji su dobijeni žakard-vezom. Naročito je prikladan za stono rublje. Laneni damast je skuplji od pamučnog, a njegove velike prednosti su izdržljivost, čvrstoća i dugotrajna upotreba.
LANENO PLATNONajjača lanena tkanina. Različitih je debljina i boja. Ova mekana, ugodna, ali hladna tkanina koja dobro upija vlagu upotrebljava se za izradu posteljine, naročito rublja i u druge svrhe (npr. platno za uljane slike). Laneno platno za letnje odevne predmete naročito je pogodno za vruće dane, jer zbog svojstva hladnog opipa daje koži osećej svežine.
LISTERVunena tkanina u platnenom vezu, krutog opipa i koristi za izradu finih i laganih prolećnih odela.
LODEN (DAROVAC)Tkanina izradu sportskih i planinarskih odela. Vez je platneni, a u doradi se valja i čupavi. Vez mu je potpuno pokriven jakim dlakavim prekrivačem koji je počešljan odnosno glađen u uzdužnom smeru. Za slabije kvalitete koristi se regenerisana vunena pređa.
MAKO-INTLETVisok kvalitet, namenjen je istoj uporabi kao intlet.
MARKIZETRadi se od fine končane pređe, poluproziran je i retkog sitastog izgleda. Koristi se za zastore, te žensku i dečiju laku konfekciju.
MATLASEPamučna tkanina koja je s lica visokog sjaja i glatkoće. Sjaj se postiže kombinacijom pamučnog vlakna s celuloznim vlaknima. Naličje je slabo čupavljeno. Koristi se za kućne haljine.
MOLINO (ŽUTICA)Sirovo grubo rublje deblje pređe. Prodaje se nebeljeno i služi za navlake za jastuke, podstave i u druge svrhe.
NARODNO PLATNOTkanina izrađena od kardiranog prediva u beljenom i bojenom stanju.
OKSFORDKarirana pamučna tkanina od kardiranog prediva od koje se izrađuje muško rublje prosečnog kvaliteta.
ORGANDIProzirna fina tkanina. Končana pređa i platneni vez daju mu krutost. To je tkanina od koje se, u kombinaciji s aplikacijama koje se na nju mogu našiti, mogu izraditi prekrasne stilske haljine i bluze.
PAMUČNI DAMASTRadi se od najtanje do deblje pređe u beloj boji ili blagim pastelnim bojama. Sjajan je jer je dobro apretiran, a na površini su vidljivi razni dezeni dobijeni žakard vezom. Tkanina je imitacija pravog lanenog damasta. To je najprimerenija tkanina za izradu stolnjaka, finih ubrusa, peškira, ali i posteljine. Teže upija vlagu nego laneni damast.
PAMUČNI MUSLINSličan je batistu. Razlikuje se od njega po površini tkanine iz koje strče sitna vlakna koja na opip daju dojam krep-tkanine.
PAMUČNI RIPSRađen je u rips-vezu koji u tkanini stvara poprečne ili uzdužne pruge. Mešavina je celuloznog vlakna i pamučne pređe. Pamučni rips od finijih niti pogodan je za izradu muških košulja i haljina. Od debljeg se rade letnja odela i kostimi.
PANAMATkana s dvostrukim ili višestrukim nitima osnove i potke, pa je efekt na površini tkanine kvadratičan. Zbog načina tkanja porozna je i mekana i koristi se za izradu letnjih košulja i bluza. Osim merceriziranog pamuka, za tkanje se koristi i mešavina s lanom i celuloznim vlaknima. Za letnna odela, haljine i kostime koriste se teže vrste panama-tkanine.
POLUDELENReđa po tkanju i lakša tkanina u platnenom vezu koja ne poseduje apreturu. Za tu vrstu tkanine pogodna su celulozna vlakna, načešće s uzorcima. Od toga se izrađuju haljine.
POPELINTanka, čvrsta, ali mekana tkanina. Izrađuje se od merceriziranog pamuka lepoga i svilenkastog sjaja. Osnova je tanja od potke, pa tkanjem nastaje fina rebrasta površina s rips-efektom. Popelin se lepo boji i dizajnira. U tekstilnoj konfekciji koriste ga za izradu kvalitetnih muških košulja, ženskih bluza i haljina.
RUKAVINAPamučna tkanina za posstavu i rukave karakterističnih pruga na svetloj osnovi koja se izrađuje od mešavine pamuka i veštačke svile.
SALONZEGLGruba, čvrsta tkanina, koristi se za međupostave. Kada služi kao presvlaka za pokućstvo, na njoj se štampaju se fino dizajnirani šareni uzorci.
SAMT ZA PRANJE (KORD SAMT)Punija tkanina s izdužnim rebrima. Baršunastog je sjaja, dobija se u doradi zbog rasečenih petlji koje grade uzdužna rebra. Dobro se boji i pere, pa je pogodan za izradu pantalona (tzv. samterica), sakoa i kostima.
SATENSvilena tkanina koja služi za posstave i radna odela. Krući je i deblji od krep-satena.
SATINETPamučna tkanina atlasnog veza koji joj daje sjaj i gustoću. Upotrebljava za izradu letnjih ženskih haljina. Uzorak na tkanini dobija se štampanjem.
STRUNJAK (ROSHAR)Kruta tkanina izrađena od konjske strune i pamuka, a radi se kao međupostava za muške sakoe i kapute.
ŠAJAKVrsta sukna, oštrog na opip, koji je u doradi valjan i čupavljen s obe strane. Od te jednobojne vunene tkanine prave se uniforme, sportska odela, kaputi i sl.
ŠANTUNGTkanina koja ima mestimično odebljane niti koje se prekidaju. Neravne je površine, šuštav je na opip i prigušenog je sjaja. Zavisno od težine tkanine, šantung se pravi za izradu letnjih kostima i sakoa, haljina i košulja. Nekad se proizvodio isključivo od prirodne svile, a danas se pravi i od hemijskih vlakana.
ŠETLEND (SHETLAND)Grublja tkanina od grebenane vunene pređe vrlo slična heris-tvidu.
ŠEVIOTPre se izrađivao od vune istoimene engleske ovce, a danas se tim imenom nazivaju tkanine dobijene od mešanih vrsta ovaca. Tkanina se izrađuje u unakrsnom keper-vezu, pa se lice razlikuje od naličja. Dijagonale su grublje nego one vunenog tvida.
ŠTRUKSČvrsta tkanina s ispupčenim rebrima na licu, izrađena od pamučne pređe ili u mešavini s vigonj pređom. Koristi se za pantalone za jahanje i odela.
TAFTVažnija svilena tkanina platenog veza, gusta i čvrsta, vrlo šuštava i kruta. Proizvodi se od prirodne svile, ali i od hemijskih vlakana koja se onda smolama ukrućuju (haljine, postave).
TEDIBERTkanina smeđe boje s dugim nitima na površini, slična medveđem krznu. Taj učinak postiže se čupavljenjem vunene tkanine.
TETRA PELENADvostruko tkana mekana, bela pamučna tkanina koja brzo upija vlagu.
TILTanka, prozirna mrežasta tkanina od končane pređe za venčanice i stilske haljine ili ukrase na šeširima.
TKANINA ZA DUŠEKETkana je u keper-vezu ili atlasnom vezu, s prugastim ili žakard uzorcima.
TKANINE ZA POKUĆSTVOPrema samom nazivu koristi se za presvlačenje sofa, fotelja, kaučeva…To su čvrste i teške tkanine.
TROPIKALLaka i meka vunena tkanina platnenoga veza, glatke površine s lica i naličja za ženske haljine i odela.
TVIDVunena tkanina od grebenane pređe za kostime, sakoe i kapute. Pri tkanju se u dezen ubacuju raznobojne kovrdže na nejednakim površinama tkanja, pa je tvid tkanina koju karakteiše raznolikost boja u dezenu.
TVILLakša vunena tkanina u keper vezu za haljine.
VAFERLTkanina za peškire s karakterističnim uzdignutim kvadaratićima.
VELURTeža vunena tkanina, na površini glatka, baršunasta, kratko šišana, ugodna na opip. Dok joj je naličje glatko, na licu se ne vidi tkanje. Velur boljeg kvaliteta izrađen je od češljane pređe.
VUNENI FLANELTkanina platnenog veza s dužim pahuljastim prekrivačem koji potpuno prekriva vez. Finije vrste se prave od od češljane pređe, a jeftinije u raznim kombinacijama s vunenom pređom. Koristi se za odela, kostime, pantalone i haljine.
VUNENI RIPSLakša vunena tkanina s poprečnim prugama koje nastaju od debljih niti potke.
VUNENI ŽORŽET (GEORGETTE)Tkanina krep-tkanja neravne površine. Za najfinije vrste tkanine sirovina je češljana vunena pređa, ali se koriste i razne druge kombinacije. Najviše se od nje izrađuju haljine i lagani ženski kostimi.
ZEFIRTkanina izrađena od pamuka, celuloznih vlakana ili i u mešavini. Od popelina se razlikuje kvalitetom sirovine koja je slabija i glatke površine. Namenjen je istoj upotrebi kao i popelin.

Jako važno obeveštenje vezano za tekstilni rečnik.
Kliknite ovde da pročitate.